Vaccinaties

Pinkengriep

BRSV (Boviene Respiratoir Syncytieel Virus) veroorzaakt aantasting van de diepere luchtwegen bij vooral kalveren onder de 6 maanden leeftijd. Parainfluenza type-3 is hierbij vaak de gangmaker en maakt de weg vrij maakt voor andere ziekteverwekkers zoals het RS-virus.

De symptomen zijn te herkennen aan eerst hoesten en neusuitvloei en kan zich uitbreiden tot een bemoeilijkte ademhaling, waarbij niet zelden een pompende adembeweging gezien wordt en koorts optreedt. Acute sterkte kan voorkomen. De ernst van de symptomen houdt verband met de weerstand van de kalveren en het stalklimaat.

De gevolgen van een uitbraak aan pinkengriep kunnen groot zijn, denk bijvoorbeeld aan groeivertraging, verhoogde uitval, verhoogd antibioticumverbruik en verminderde melkgift in de toekomst. Om de ernst van de symptomen te verminderen of zelfs te voorkomen, kan men ervoor kiezen om de kalveren te vaccineren. Er zijn verschillende entstoffen verkrijgbaar bij ons in de praktijk:

1. Entstof met BRSV & PI-3

Aanvang immuniteit voor PI-3 is 10 dagen en voor BRVS 5 dagen na de enting. De duur van de immuniteit ligt rond de 12 weken.

  • 1x enten vanaf 9 dagen leeftijd mogelijk

2. Entstof met BRSV

Kalveren < 4 maanden

  • 1x enten en basisenting op 4 maanden leeftijd

Kalveren > 4 maanden

  • Basisenting: 2x enten met 4 weken tussen de entingen

3. Entstof met BRSV, PI-3 & Mannheimia haemolytica

Aanvang immuniteit voor PI-3 is 6 weken, voor BRSV 3 weken en voor Mannheimia 2 weken na de basisenting.

  • Basisenting: vanaf 2 weken leeftijd, 2x enten met 4 weken tussen de entingen
  • Herhaling: 2 weken voor een risicoperiode

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum