Ziekten & aandoeningen

Mok

Mok is een huidaandoening aan de benen van het paard, met name in de kootholte. Het kan ook het hele onderbeen aantasten en een Einschuss been (olifantenpoot) veroorzaken. Mok wordt met name gezien bij koudbloedige paarden (vooral met veel behang aan de benen), maar kan bij alle paarden voorkomen. Vooral bij een vochtige omgeving en warme temperaturen komt het vaak ineens heftig opzetten.

Mogelijke oorzaken van mok

  • Factoren van buiten die de huid beschadigen, zoals zand, modder, vuil, diarree, overmatig wassen en insecten. Vaak komt hier secundair een bacteriële infectie bovenop, zoals de Staphylococcus bacterie
  • Zonnebrand (witte delen van de huid)
  • Schimmel
  • Mijten. Bij zwaar behaarde paarden zoals Friezen, Belgen en Tinkers komt regelmatig de Chorioptes mijt voor die de huidontsteking op gang brengt
  • Verminderde weerstand

Hoe ziet mok eruit?

De huid voelt hard, korstig, warm, vochtig en soms pijnlijk aan. Wanneer de mok er al langer zit en dus chronisch is, ziet men vaak verdikking van de huid en dit geeft dikke plooien in de kootholte.

Wat kunt u doen ter preventie?

Zet uw paard in een schone, droge omgeving. Is het nodig om de benen te wassen, doe dit dan met een zachte spons en droog ze goed af met een zachte doek of met de föhn. Bij paarden met zwaar behang is het verstandig om regelmatig goed te controleren in de kootholte of er kleine wondjes of vochtige plekken zijn. Wanneer een paard met veel behang staat te stampen met zijn/haar voeten op de grond, denkt u dan aan mijten!

Therapie

Laat tijdig uw dierenarts komen om vast te stellen wat de oorzaak is van de mok. Zo kunnen we samen met u een gerichte therapie instellen en uitgebreide mok, kreupelheid of einschuss voorkomen. Het belangrijkste is dat het aangedane been schoon en droog blijft!

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum