Ziekten & aandoeningen

Maanblindheid

Naast verschillende oogaandoeningen zoals beschadiging van het oog door trauma van buitenaf of een infectie door een virus, bacterie of schimmel, komt er een acute oogziekte voor genaamd maanblindheid. Maanblindheid is een ontsteking van de iris en het glasachtig lichaam in het oog. De oorzaak is nog niet helemaal bekend, maar wanneer een paard eenmaal een aanval heeft gehad, blijft dat oog gevoelig voor herhaling.

Risico’s van maanblindheid

Bij maanblindheid is het oog acuut pijnlijk. Het paard knijpt het oog dicht, het oog traant en is gevoelig voor licht. Het oog kan er troebel uitzien met blauw/wit kleuring. De ontsteking in het oog kan ervoor zorgen dat er verklevingen in het oog plaatsvinden. Wanneer dit gebeurt, kan het zicht van het oog blijvend verminderd raken.

Meteen de dierenarts bellen

Het is van groot belang meteen de dierenarts te bellen, zodat de behandeling zo snel mogelijk kan worden gestart om zo min mogelijk blijvende schade aan het oog te krijgen. De behandeling kan bestaan uit zalven en oogdruppels. Ook krijgt het paard vaak een pijnstiller. Wanneer het oog hier goed op reageert, kan de behandeling met regelmatige controle door de dierenarts worden afgebouwd.

Voorkomen van verdere aanvallen

De prognose van maanblindheid is matig en er valt niet te voorspellen wanneer er weer een aanval zal plaatsvinden. Wanneer het oog rustig is na een aanval, kan men een implantaat in het oog aanbrengen om een volgende aanval te voorkomen, echter dit geeft geen 100 procent garantie. In Duitsland wordt ook wel het glasachtig lichaam verwijderd en vervangen door ander materiaal om een aanval te voorkomen. Wanneer het paard geen zicht meer heeft met het oog, maar wel een aanval ondergaat en dus pijn ondervindt, wordt geadviseerd het oog te verwijderen. Tegenwoordig kan een oogbolimplantaat ingebracht worden, waardoor er geen kuiltje meer zal ontstaan op de plek van het oog.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum