Ziekten & aandoeningen

Koliek

Koliek komt bij paarden regelmatig voor en is vaak het gevolg van krampen in de darmen. Er is een grote verscheidenheid aan oorzaken die koliek kunnen veroorzaken. Simpele zaken als een plotse verandering in de voeding, de activiteit, het weer of het management kunnen hier al aanleiding voor geven. Complexere zaken zoals een worminfectie of een verstopping, beklemming of draaiing in de darm is ook mogelijk. Naargelang de oorzaak wordt een passende therapie ingesteld.

Herkennen van koliek

Verschijnselen van koliek zijn onrust, gestrekt staan, flemen, naar de buik kijken en/of trappen, schrapen met de voorbenen, zweten, rollen en/of zwaar ademen (grote neusgaten). Herkent u deze verschijnselen bij uw paard, dan is het van belang dat u meteen uw dierenarts belt. Onze praktijk is 24/7 bereikbaar.

Wat kunt u doen tot de dierenarts is geweest?

U kunt tien minuten met het paard gaan wandelen om de darmwerking te stimuleren. Niet langer dan dit, omdat het paard dan uitgeput raakt, terwijl het zijn energie wel kan gebruiken. Het beste kunt u het paard lekker zijn gang laten gaan (rollen, liggen) in een omgeving waarbij er geen kans is op letsel of beschadigingen, zoals in een rijbak.

Hoe kunt u koliek het beste voorkomen?

Regelmaat in beweging, weidegang en voer spelen een grote rol bij darmkrampen.

  • Zorg voor voer van goede kwaliteit
  • Voorkom schimmelgroei in de kuil of het hooi
  • Zorg voor genoeg beweging (beweging = prokinetisch)
  • Ontworm het paard regelmatig
  • Laat de dierenarts regelmatig het gebit nakijken
  • Voorkom dat het paard zand of giftige planten eet

Krijgt uw paard mogelijk toch zand binnen omdat het op een kale weide staat neem dan eens contact op voor informatie over producten met een preventieve werking.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum