Eerste hulp bij wonden
Paarden lopen regelmatig wonden op. Deze wonden bevinden zich meestal aan de benen of het hoofd. Wanneer deze wonden niet goed en snel genoeg genezen, kunnen deze later voor problemen zorgen zoals blijvende kreupelheid, niet meer dichtgaan van de wond en lelijke littekens of dikke benen.
Wat te doen bij wonden?
Het belangrijkste is het schoonmaken van de wond, bij voorkeur door de wond af te spoelen met handwarm water. Als het om een schaafwond gaat, waarbij de huid dus niet door is, kan na het afspoelen de wond afgedroogd worden middels deppen. Is het een diepere wond, bijvoorbeeld een snede waarbij de huid door is of er mist een stuk huid, dan is het verstandig om dit door de dierenarts te laten hechten en/of verbinden. Het paard wordt na reinigen, desinfectie en eventueel hechten onder verband gezet met speciale zalven en/of gazen. Dit wordt gedaan om de wondgenezing te bevorderen en het paard zo snel mogelijk weer in gebruik te kunnen nemen.
Wondgenezing
Laat uw dierenarts de wond beoordelen in een vers stadium. Wanneer de wond al enige tijd bestaat, zijn er minder mogelijkheden om tot een mooie wondgenezing te komen. Ga niet zelf met zalf of sprays aan de slag. Zalven en sprays zoals betadine, CTC en klei kunnen de wondgenezing in bepaalde gevallen remmen. Zeker als een wond gehecht moet worden, belemmeren deze middelen de wondgenezing. Voordat de dierenarts komt, kunt u de wond al wel met handwarm water afspoelen en het paard op stal zetten, zodat de wond niet verder opengaat. Voor de wondgenezing is het namelijk van belang om zo veel mogelijk beweging in het gebied te voorkomen.