Voeding

Konijn

Het konijn is geen knaagdier, dit is te zien aan het gebit; ze hebben namelijk achter hun bovensnijtanden nog stifttandjes zitten. Daarnaast is het gebit elodont; de tanden blijven gedurende het hele leven van het dier doorgroeien en een juiste slijtage door voeding is dus van levensbelang.
Indien uw dier al 24 uur niets meer gegeten heeft moet dit gezien worden als een spoedgeval!

De voeding van een konijn is een belangrijk element, het zorgt voor een juiste afslijting van het gebit, aangezien deze non-stop doorgroeit, maar ook voor een gezonde maag-darm flora. Het spijsverteringsstelsel van konijnen is uniek en zorgt voor caecotrofie; vezelige onverteerbare voedingsresten komen als droge licht gekleurde keutels tevoorschijn, terwijl goed verteerbare voedingsresten in donkere vochtige keutels terecht komen (blindedarm keutels). Deze laatste worden terug opgegeten door het konijn, omdat bij een eerste passage door het maag-darm kanaal niet alle voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Wanneer een konijn te veel biks krijgt (meer dan 20 gram/kg lichaamsgewicht), zal het konijn deze blindedarm keutels niet meer opeten. Deze kunnen aan de vacht gaan plakken en zo voor een vieze achterhand kunnen zorgen. Een complicatie hierbij kan zijn dat er myiasis ontstaat.

Een andere eigenschap van het spijsverteringsstelsel van konijnen is dat zij calcium zeer goed opnemen. Het overschot aan calcium wordt via de nieren uitgescheiden en komt in de urine terecht. Dit kan voor blaasproblemen (blaaszand, blaasstenen) kan zorgen. Daarom moet men oppassen met mineralen likstenen en hooi van luzerne of klaver, dit bevat van nature namelijk hoge concentraties calcium.

Cavia

De cavia is wel een knaagdier en het gebit van een cavia is, net zoals bij het konijn, elodont; de tanden blijven gedurende het hele leven van het dier doorgroeien.

Net als konijnen vertonen ook cavia’s caecotrofie; vezelige onverteerbare voedingsresten komen als droge licht gekleurde keutels tevoorschijn, terwijl goed verteerbare voedingsresten in donkere vochtige keutels terecht komen (blindedarm keutels). Deze laatste worden terug opgegeten door de cavia, omdat bij een eerste passage door het maag-darm kanaal niet alle voedingsstoffen opgenomen kunnen worden.
Een cavia mag maximaal 15 gram/kg lichaamsgewicht aan biks krijgen. De rest van het dieet bestaat uit hooi, aangevuld met groenten.

Net zoals de mens kan een cavia niet zelf vitamine C aanmaken en is hierdoor volledig afhankelijk van het vitamine C gehalte in het voer. Daardoor is algemeen knaagdieren- of konijnenvoer niet geschikt voor een cavia. Door middel van speciaal caviavoer of vitamine C druppels/tabletten kan gezorgd worden voor voldoende vitamine C opname. Voor meer informatie rond vitamine C gebrek bij cavia’s klikt u hier. Naast een gebrek aan vitamine C, kan een overdaad van deze vitamine ook voor problemen zorgen. Men moet dus oppassen niet te veel bij te voeren, dit kan op zijn beurt voor urine kristallen en dus blaasproblemen zorgen.

Een ander element dat voor blaasstenen kan zorgen is calcium (= blaaszand). Cavia’s nemen relatief gezien veel calcium op uit hun voer, net zoals konijnen.

Geschikte groenten voor de cavia en het konijn

  • Andijvie
  • Bleekselderij
  • Komkommer
  • Paprika
  • Paardenbloem
  • Radijs
  • Spruitjes
  • Sla (geen ijsbergsla)
  • Weegbree
  • Wortel

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum