Huisvesting

Het onderkomen

Voor konijnen en cavia's is een goede huisvesting van groot belang voor de gezondheid van deze diersoorten.

De basisaspecten hebben wij voor u op een rijtje gezet:

  • Bedding: kranten met daarbovenop zaagsel (liefst stofvrij) is meestal al voldoende
  • Genoeg ruimte: konijnen moeten rechtop kunnen staan en de dieren moeten enige stukjes kunnen rennen
  • Schuilplaatsen: het zijn prooidieren dus schuilplaatsen zijn van groot belang om stress te verminderen
  • (Voer)speeltjes: stress kan namelijk ook ontstaan door verveling. Via speeltjes is het dier langer bezig met eten en is er minder tijd voor verveling
  • Tocht & te hoge luchtvochtigheid: deze diersoorten zijn gevoelig voor deze componenten en kunnen hierdoor snel luchtwegproblemen oplopen

Indien de dieren buiten gehuisvest staan is het bij cavia’s aangeraden ze bij vorst in een schuur/garage te plaatsen, omdat de buitentemperatuur te koud is voor ze. Konijnen kunnen daarentegen beter tegen koude temperaturen door het ontwikkelen van een wintervacht. Het grote gevaar zijn echter de warme zomerdagen, deze diersoorten kunnen namelijk slecht tegen warmte. Wanneer buiten gehuisvest, moeten de hokken altijd in de schaduw staan!

Groepsdieren

Konijn

Deze dieren kunnen het beste met meerdere samengehouden worden. Daarbij is de meest ideale combinatie een mannetje en een vrouwtje. Let hierbij wel op dat konijnen op een leeftijd van 3-4 maanden al geslachtsrijp kunnen worden en dus snel voor nakomelingen kunnen zorgen.
Het laten steriliseren (vrouwelijke dier vanaf 6 maanden leeftijd) of castreren (mannelijke dier vanaf 4-5 maanden leeftijd) kan hierbij een oplossing bieden. Ook wanneer men toch kiest voor het combineren van dieren van hetzelfde geslacht, is het advies om deze te laten castreren/steriliseren. Wanneer de hormonale puberteit begint kunnen ze namelijk vechtgedrag gaan vertonen en elkaar verwonden. Eenmaal dat konijnen met elkaar beginnen te vechten kunnen ze later moeilijk terug bij elkaar gezet worden.

Indien een van uw konijnen overleden is en u een nieuwe partner zoekt voor het overgebleven konijn, is het verstandig om te kijken voor een nieuw konijn van ongeveer dezelfde leeftijd en ze langzaamaan elkaar te laten wennen en te kijken of het goed gaat.

Cavia

Deze diersoort is makkelijker om te groeperen. Belangrijk is wel dat de dieren van af jongs af aan al samen gezet worden, op latere leeftijd is het lastiger om de dieren nog aan elkaar te laten wennen. Als ervoor gekozen wordt om mannetje(s) en vrouwtje(s) bij elkaar te zetten moet men er wel van bewust zijn dat cavia’s eerder geslachtsrijp zijn dan konijnen, dit is gemiddeld al op 2-3 maanden leeftijd.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum