Parasieten

Parasieten

Parasieten kunnen voor overlast zorgen bij uw dieren; van licht ongemak tot daadwerkelijk ziek zijn. Preventief mestonderzoek en een eventuele behandeling is daarom sterk aan te bevelen.

  • Huid

Bij kleine herkauwers komen schurftmijten en de schapenluisvlieg nog wel eens voor. In beide gevallen zorgen de parasieten voor jeuk en ter gevolg eventueel kale plekken. Bij jonge lammeren kan de schapenluisvlieg ook zorgen voor bloedarmoede, aangezien het zich voedt met bloed. 
Naast mijten en luizen kan ook een schimmel of bacterie de oorzaak zijn van kale plekken. Het is dus belangrijk om door de dierenarts de diagnose te laten stellen, zodat een juiste behandeling ingezet kan worden.

Schapenluisvlieg (Melaphagus ovinus)

  • Spijsverteringsstelsel

Wanneer kleine herkauwers in de weide lopen komen ze veelal in contact met parasieten, waarvan maagdarmwormen en coccidiose het grootste probleem vormen. Beiden kunnen leiden tot diarree en groeivertraging. Ook kan er sterfte optreden zonder dat er eerst verschijnselen worden gezien. Een verminderde afweer door een wormbesmetting, kan coccidiose in de hand werken. Voor kleine herkauwers is een goede wormpreventie dus van levensbelang.

Maagdarmwormen

Coccidiose

Mestonderzoek

Omdat geen enkel dier op dezelfde manier wordt gehouden is het verstandig om voor uw situatie een gepast wormpreventieplan op te stellen met uw dierenarts. Concreet gaat het om een goede strategie aangaande ontwormen en omweiden. Vanwege de toenemende resistentie tegen ontwormingsmiddelen is het niet verstandig om schapen standaard periodiek te ontwormen. Door mestonderzoek kan vastgesteld worden of ontwormen op dat moment noodzakelijk is en met welk middel. Dit mestonderzoek is wettelijk verplicht en kan in ons laboratorium uitgevoerd worden.

Lees hier hoe u een mestmonster kan nemen voor mestonderzoek.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum