Vaccinaties

Vaccinatie

Hieronder vindt u informatie over de meest voorkomende ziekten waartegen gevaccineerd kan worden bij cameliden.

Clostridium (’t Bloed)

De bacterie Clostridium perfringens bestaat uit 5 verschillende typen, namelijk A, B, C, D en E. Bij vermeerdering van deze bacterie in het spijsverteringsstelsel kunnen toxines ontstaan die in het bloed terecht komen en zo een enterotoxaemie veroorzaken. Plotse sterfte is een veelvoorkomend symptoom. In sommige gevallen kunnen zenuwsymptomen en diarree gevonden worden bij de dieren.

Een goed uitgebalanceerd rantsoen en het vermijden van plotselinge voerveranderingen kan al bijdragen aan vermindering van de problematiek. Om beter beschermd te zijn is het verstandig te vaccineren tegen deze bacterie. Het vaccin geeft goede resultaten waarbij de ernst van de ziekte en het aantal zieke dieren sterk verminderd wordt.

Vaccinatieschema:

  • Basisenting: vanaf 3-4 maanden leeftijd, 2x enten met 4-6 weken tussen de entingen
  • Herhaling: jaarlijks

Rhinopneumonie

Vaccineren tegen het equine herpesvirus type-1 kan indien cameliden samen met paarden gehuisvest staan.

Neonatale diarree

Diarree is een bekend probleem onder pasgeboren dieren. Er zijn meerdere oorzaken, maar bij cria’s < 1 maand leeftijd zijn de voornaamste Cryptosporidium, E. coli, Rotavirus en het Coronavirus. Eenmaal dat een cria besmet is met het rota- of coronavirus kan alleen nog maar een symptomatische behandeling uitgevoerd worden ter ondersteuning van het dier en zal de cria vooral zelf het virus de baas moeten worden. Voorkomen is zeker bij deze ziekteverwekkers dus beter dan genezen, waarbij vaccineren een uitkomst biedt; de ernst, incidentie en verspreiding worden op de manier beperkt. Het vaccin beschermd tegen E. coli, rotavirus en coronavirus en wordt gespoten bij de drachtige merries zodat zij via het colostrum antistoffen overbrengen op hun jong. De immuniteit start zodra de cria de antistoffen binnenkrijgt via de biest en zijn beschermd totdat de colostrumvoeding stopt.

Vaccinatieschema:

  • 1x enten: drachtige dieren enkele weken voor de partus

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum