Parasieten

Parasieten

Net als bij schapen en geiten kunnen alpaca's besmet raken met parasieten. Doordat parasieten weinig voorkomen op de schrale Andes zijn cameliden hier erg gevoelig voor.

  • Spijsverteringsstelsel

Naast de maagdarmwormen, komt ook coccidiose voor. Er is een species van coccidiose die voor veel sterfte kan zorgen. Doordat de prepatente periode (tijd tussen opname van de parasiet en het zelf uitscheiden ervan) iets meer dan een maand is kan het zijn dat het dier al ernstig ziek is zonder dat er een positieve uitslag is op het mestonderzoek. Daarnaast kan coccidiose op alle leeftijden voor veel problemen zorgen bij cameliden, in tegenstelling tot bij andere diersoorten.

Het advies is om 2-3x per jaar een mestonderzoek te laten doen. Hierbij moet bij een kudde van ongeveer 10% van de dieren mest verzameld worden. Bij zware infecties is het advies om na 3 weken een hercontrole uit te voeren.

Klik hier voor meer informatie over hoe u zelf een mestmonster kan nemen.

  • Huid

Bij alpaca's komt schurft nog wel eens voor, dit wordt veroorzaakt door de sarcoptes mijt. Kale plekken met korsten en veel jeuk zijn de voornaamste klacht. Naast schurft kan ook een schimmel of bacterie de oorzaak zijn van kale plekken. Het is dus belangrijk om door de dierenarts de diagnose te laten stellen, zodat een juiste behandeling ingezet kan worden.

Sarcoptes mijt

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum