Ziekten & aandoeningen

Trommelzucht (gasbuik)

Bij trommelzucht is er een overmaat aan gas aanwezig in het maagdarmkanaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben en is vaak erg pijnlijk. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot sterfte indien niet tijdig ingegrepen wordt.
Meestal bevindt de oorzaak zich in de voeding; te weinig vezels en/of te veel koolhydraten.

  • Vezels (hoge concentratie in hooi) zorgen voor stimulatie van darmbewegingen, goede slijtage van de tanden en een juiste darmflora. Indien de dieren niet onbeperkt hooi krijgen kan het zijn dat ze te weinig vezel binnenkrijgen waardoor de darmbewegingen verminderen. Hierdoor kan obstipatie en ontwikkeling van gas in de darmen ontstaan.
  • Een overmaat aan koolhydraten (fruit, biks) zorgt voor een versneld proces van fermentatie, waarbij er in korte tijd veel gas geproduceerd wordt. Dit gas kan niet snel genoeg afgevoerd worden waardoor er ook trommelzucht kan ontstaan.
  • Indien door verminderde slijtage gebitsproblemen ontstaan zal het dier ook minder gaan eten, waardoor de darmwerking stil komt te liggen en er gas ontstaat.

Door de druk van het gas op de darmwand ontstaat er atonie (stilliggen van de darm). De buik zal hierdoor gaat opzetten en is erg pijnlijk voor het dier. Het dier zal minder/geen eetlust vertonen, slomer zijn dan normaal en er zullen amper keutels meer te zien zijn in het verblijf. Een dier met trommelzucht is een spoedgeval! Indien er geen actie ondernomen wordt zal het dier in shock kunnen raken en sterven.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum