Parasieten

Zweepworm

Trichuris spp. is een worm die typisch bestaat uit een dik- en dun gedeelte en komt voor in de dikke darm van uw hond of kat. Daar hecht hij zich met het dunne gedeelte van zijn lichaam vast in de darmwand en zuigt daar bloed. Deze parasiet komt veel voor, maar in lage aantallen wordt de besmetting niet opgemerkt en is in vele gevallen niet schadelijk. Vooral bij een grote infectie bij jonge dieren kan deze parasiet voor diarree (evt. met bloedbijmenging) en bloedarmoede zorgen.

De diagnose kan gesteld worden d.m.v. een ontlastingsonderzoek in ons laboratorium. Hierbij gaan wij onder de microscoop opzoek naar de typisch gevormde eitjes van Trichuris.

Besmettingen komen vaak voor in een omgeving waar meerdere dieren bij elkaar zitten en Trichuris wordt dan ook wel de kennelworm genoemd. Bij een besmetting is het noodzaak de hygiëne onder handen te nemen, dagelijks de ontlasting op te ruimen en alle dieren die in contact stonden gedurende een aantal dagen te behandelen met een ontwormingsproduct gericht tegen trichuris.

Herbesmettingen komen veel voor doordat dieren amper weerstand opbouwen na een besmetting, geregeld ontwormen kan dus noodzakelijk zijn in sommige gevallen.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum