Parasieten

Vlooien

Vlooien komen met regelmaat voor bij onze huisdieren, bij zowel de kat als hond en op alle leeftijden. Vaak is de kat de verspreider van de vlooien, aangezien deze buiten rondzwerft en zo vlooien uit de omgeving oppikt. Maar ook in huis kunnen ze aanwezig zijn. Na behandeling tegen de volwassen vlooien kunnen de larven en poppen zich nog perfect verstoppen in het bankstel of het tapijt. Doordat de vlooien in hun pop tot wel 6 maanden kunnen overleven (zeker bij warmere temperaturen), zijn herinfecties een vaak voorkomend probleem.

Door vlooienbeten kan hevige jeuk ontstaan dat zich kan uiten in extreem krabgedrag. Daarnaast kunnen sommige dieren een vlooienallergie ontwikkelen, waarbij het immuunsysteem van uw huisdier overgevoelig reageert op het speeksel van de vlooien wanneer deze zich voeden met bloed. De voornaamste regio waarbij men afwijkingen aan de huid kan zien is het achterlichaam, zoals te zien is op de afbeelding. Bij langharige rassen kan ook de halsstreek betrokken zijn. De bovenstaande regio's komen voor bij de vlo Ctenocephalides (meest voorkomend), bij de egelvlo zijn de letsels vooral op de kop te vinden.

Voorkeurslocatie van jeuk bij vlooienallergie

Naast het veroorzaken van veel jeuk en allergieën, is de vlo ook een tussengastheer in de levenscyclus van de lintworm (Dipylidium caninum) bij de hond en kat. De vlo kan zich als larve besmetten met lintworm eitjes afkomstig uit de ontlasting van uw huisdier. Wanneer de volwassen vlo wordt opgelikt door uw hond of kat, wordt ook de lintworm opgenomen en ontwikkelt deze zich in het spijsverteringsstelsel tot volwassen lintworm. Voor meer informatie over de lintworm klikt u hier.

Wat veel mensen niet weten is dat vlooien ook mensen kunnen bijten en op deze manier ook huidproblemen en ziektes kunnen veroorzaken bij de mens. Het is dus belangrijk om vlooien altijd grondig aan te pakken.

Aanpak van vlooien

Belangrijk is om eerst goed te gaan stofzuigen, waarbij extra gelet moet worden op alle kieren en meubels in huis waar uw dier rondloopt. Daarna bestaat er het middel Indoor-X, dit middel kan gebruikt worden om de nog overgebleven vlooien/larven te doden. Belangrijk is om de omgeving waar uw dier rondloopt in huis hiermee in te sprayen en dit vervolgens in te laten trekken (u en uw dier kunnen dan het best even naar buiten gaan). Vervolgens is het raadzaam de ramen/deuren even open te zetten en tot slot kunnen u en de rest van het gezelschap weer naar binnen.

Let op!

  • Omdat dit middel niet werkt tegen de eieren van de vlo is het belangrijk om na 6 weken deze omgevingsbehandeling te herhalen
  • Tijdens de behandeling van de omgeving is het ook belangrijk om uw dier goed onder behandeling te houden

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum