Parasieten
Toxoplasma gondii
Net als giardia is dit ook een ééncellige parasiet. De meesten kennen de term ‘toxoplasmose’ door waarschuwingen naar zwangere vrouwen die in contact komen met katten. In de onderstaande afbeelding kunt u de levenscyclus vinden van deze parasiet. De kat vormt de eindgastheer; deze neemt de eitjes via de mond op en in het dier ontwikkeld de parasiet zich tot het volwassen stadium. Andere dieren, evenals de mens, fungeren als tussengastheer; de ziekte kan zich wel ontwikkelen, maar kan niet doorgegeven worden.

Kat
De parasiet zorgt bij een hoge infectiegraad voor diarree bij katten. De eitjes in de ontlasting van de kat zijn pas na 2-3 dagen infectieus en besmettelijk voor andere dieren. Het dagelijks verversen van de kattenbak brengt dus geen gevaar met zich mee. Eénmaal besmet geweest met deze parasiet, bouwen de meeste katten levenslange immuniteit op. Ongeveer 2/3e van de katten is op éénjarige leeftijd al eens besmet geweest.
Hond
Honden kunnen zich infecteren door het eten van oudere kattenpoep of besmet rauw vlees. Het merendeel van de honden wordt hier niet ziek van.
Mens
Een vrouw kan tijdens haar zwangerschap in contact komen met toxoplasma door:
- Een kat jonger dan een jaar en de kattenbak niet dagelijks verschonen
- Besmette rauwe groenten
- Besmet rauw/rood vlees
- Het werken in een tuin met sporen van kattenpoep
Wanneer in dit geval de vrouw voor de eerste keer een besmetting met toxoplasma meemaakt tijdens haar zwangerschap kan dit lijden tot abortus, sterfte kort na de geboorte of kinderen met blijvende schade (hersenen, oog). In de meeste gevallen is een vrouw echter al eerder in haar leven besmet geraakt met toxoplasma en heeft dus antistoffen opgebouwd tegen de ziekte toxoplasmose.