Parasieten
Lintworm
Deze parasiet (Dipylidium caninum) is in de meeste gevallen onschadelijk voor uw huisdier. Vaak is het enige symptoom jeuk rond de anus, doordat de proglottiden (segmenten van de volwassen worm) loslaten van de volwassen worm en vervolgens actief uit de darm migreren. Hierbij kan gezien worden dat uw huisdier met zijn achterhand over de grond schuurt ('sleetje rijden'). In sommige gevallen kunnen de proglottiden gezien worden in de ontlasting, ze lijken op kleine rijstkorreltjes. Deze proglottiden bevatten duizenden eitjes en wanneer ze openbarsten komen de eitjes in de omgeving terecht.
Hond
Een belangrijke besmettingsroute bij de hond is de vlo. De larve van de vlo voedt zich namelijk met de eitjes en raakt zo besmet. Wanneer een hond met vlooien zijn vacht schoonlikt kan deze besmette vlooien oplikken en zo besmet raken met de lintworm.

Kat
Bij de kat zijn prooidieren een belangrijke schakel in de levenscyclus van de lintworm. Een muis kan namelijk gras of granen eten waarop zich eitjes bevinden en zo besmet raken. Door het jagen van een kat op muizen raakt de kat op zijn beurt ook besmet. Natuurlijk kan de kat ook via vlooien besmet raken en de hond op zijn beurt via het opeten van prooidieren.

Behandeling
Binnen een week of drie ontwikkelt het eitje zich tot volwassen worm in de darmen van uw huisdier. Het is dus belangrijk om bij het vinden van lintwormen bij uw huisdier uw dier te ontwormen en dit na drie weken te herhalen. Het ontwormingsmiddel werkt namelijk alleen tegen volwassen wormen, de eitjes zullen dus aanwezig blijven en pas na drie weken vatbaar zijn voor het ontwormingsmiddel.