Parasieten

Giardia

Deze parasiet is een ééncellige protozoa die bij bijna alle honden en katten voorkomt in de darmen. Bij sommige dieren is de infectiegraad van giardia zo hoog dat dit voor problemen kan zorgen. Bij honden ziet men vooral dunne darm diarree waarbij de frequentie van ontlasting hetzelfde blijft maar de consistentie veranderd.
Bij katten ziet men vooral dikke darm diarree, waarbij de frequentie van de ontlasting verhoogd is en de katten vaak persdrang hebben. Bij beide diersoorten kan eventueel bloedbijmenging zijn door beschadiging van het darmepitheel door de parasiet.

De diagnose kan gesteld worden door een sneltest in ons laboratorium. Doordat giardia een intermitterende uitscheiding heeft, dat wil zeggen de ene keer wel, de andere keer niet, is het van belang om van drie opeenvolgende dagen een hoopje ontlasting te verzamelen. De ontlasting kan in verschillende zakjes bij koelkasttemperatuur bewaard worden. Wanneer u van alle drie de dagen ontlasting heeft, kunt u deze inleveren bij ons aan de balie. Diezelfde dag krijgt u de uitslag en indien nodig een ontwormingskuur.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum