Parasieten
Spoelworm
Spoelwormen komen veel voor bij de huisdieren (Toxocara canis bij de hond, Toxocara cati bij de kat) en zorgen bij volwassen dieren zelden voor problemen. Het is een wormsoort die een migratie aflegt door het lichaam om uiteindelijk weer terug in de darmen terecht te komen. Ze kunnen tot wel 18 cm lang worden en worden soms door eigenaren gevonden als ‘opgedroogde elastiekjes’ in braaksel.

De eieren van de spoelworm worden uitgescheiden in de ontlasting, komen in de omgeving terecht. Ze worden vervolgs opgegeten via besmet voedsel of via het likken aan vacht/poten waarop zich eitjes bevinden.
Eenmaal opgegeten komen de larven uit het ei wanneer ze zich in de darmen bevinden. Via de darmwand komen ze in de bloedsomloop terecht en verspreiden ze zich naar verschillende organen. Hier komen ze in een ruststadium terecht en migreren niet verder. Wanneer het dier een immuniteitsdaling meemaakt (denk aan ziekte, ouderdom, dracht, …) worden de larven weer actief. Wanneer een hond of kat drachtig is worden op deze manier de foeti besmet en/of worden de jongen besmet via de melk tijdens lactatie. De ontwormingsschema’s voor de hond en kat zijn voornamelijk gebaseerd op deze levenscyclus; pups en kittens worden dus met spoelwormen geboren en blijven besmet worden tijdens de lactatie, waardoor vroeg beginnen en het regelmatig herhalen van ontwormen noodzakelijk is.
Zoönose
Spoelwormen vormen een zoönose; de larven zijn ook besmettelijk voor de mens. Doordat de mens een tussengastheer is en geen eindgastheer ontwikkelen ze zich niet tot het volwassen stadium, maar blijven aanwezig als larven in de organen. Afhankelijk van de lokalisatie van de larven kan dit schadelijk zijn. Hygiëne en het dagelijks opruimen van de ontlasting is dus belangrijk, vooral rondom zandbakken en speeltuinen.