Laboratorium
Bacteriologisch onderzoek melk
Uiergezondheid is een belangrijk onderwerp op ieder melkveebedrijf. Wij houden ons al jarenlang bezig met bacteriologisch onderzoek en hebben door de jaren heen gebouwd aan een laboratorium met de juiste middelen en kennis om de melkveehouder te kunnen helpen met problemen op het gebied van uiergezondheid.
Wij hebben ons daar uitgebreid in verdiept en houden kennis actueel door regelmatig mee te doen met de toetsing van de gezondheidsdienst.
Naast in het inzetten van een bacteriologisch onderzoek (afbeelding links) kunnen wij ook een gevoeligheidsbepaling doen op de gevonden kiem (afbeelding rechts), en zo de meest effectieve behandeling adviseren.


Zelf een melkmonster nemen
U kunt het melkmonster zelf nemen en inleveren op de praktijk. Daarvoor heeft u losse melkbuizen nodig die bij ons verkrijgbaar zijn. Daarnaast bieden wij ook actieboxen aan.
Het melkmonster neemt u van het aangetaste kwartier. Wanneer er sprake is van subklinische mastitis en het onduidelijk is welk kwartier voor een hoog celgetal zorgt kan men eerst een CMT-test uitvoeren met een vierkwartierenschaaltje.
Het is erg belangrijk om een melkmonster zo steriel mogelijk te nemen. Hieronder staat een korte uitleg over hoe u dit kunt doen. Het is ook mogelijk dat de dierenarts een melkmonster komt nemen, of een uitleg geeft in de stal. Hiervoor kunt u contact opnemen met de praktijk.
- Maak de uier en speen goed schoon met een uierdoek.
- Melk de eerste stralen weg.
- Hanteer bij het ontsmetten en het nemen van een melkmonster altijd een vaste volgorde indien u van meerdere spenen een monster wilt nemen. Begin bij het ontsmetten van de spenen bij de spenen die het verst van u afstaan. Voor het nemen van een melkmonster begint u bij de spenen die het dichtst bij u staan.
- Noteer de datum, het koenummer en het kwartier op het buisje met een watervaste stift.
- Neem het melkbuisje tussen duim en wijsvinger van de niet melkende hand. Trek met de andere hand de dop van het buisje en klem deze tussen de middel- en wijsvinger van de niet melkende hand. Houd de dop met de onderzijde naar beneden.
- Melk twee stralen weg. Houd het buisje schuin en melk het voor ¾ vol. Plaats de dop op het melkbuisje.
Klik hier voor het formulier dat samen met het melkmonster ingeleverd kan worden op de praktijk.