Ziekten & aandoeningen

Myiasis

Myiasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg.
Door vastgeplakte keutels of een continu natte achterhand raakt de huid ontstoken met een weeïge geur en dit trekt de vliegen aan die eitjes gaan leggen op de ontstoken huid.

Een vieze achterhand kan o.a. ontstaan door:

  • Het te veel voeren van biks aan uw dier. Het gevolg is dat konijnen en cavia’s hun blindedarm keutels niet meer opeten, waardoor deze aan de vacht blijven plakken rond de anus.
  • Een andere oorzaak kan urinebrand zijn. Hierbij lekt het dier urine (door blaasstenen, E. cuniculi, blaaszand of blaasontsteking), waardoor de vacht en huid continu nat zijn.

Uit de eitjes komen larven, de maden. Deze kunnen zich een weg door de huid heen vreten en zorgen voor grote stinkende wonden. Het is erg belangrijk dat er op tijd ingegrepen wordt; de maden moeten verwijderd worden en de wonde schoongemaakt. Soms kan het ook nodig zijn dat er naast een pijnstiller, ook een antibioticum gegeven wordt.

Indien het bekend is dat uw dier een probleem heeft met de keutels of blaas, kan preventief ook het middel Nomyiasis gebruikt worden om vliegen af te weren en eventuele maden te doden. Gebruik dit middel niet standaard of in de buurt van andere dieren. Sommige hondenrassen kunnen namelijk ziek worden van dit middel.

Voor meer informatie rond Nomyiasis of bij een vermoeden van myiasis bij uw dier kunt u contact opnemen met de praktijk.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum