Ziekten & aandoeningen

E. cuniculi (konijn)

E. cuniculi is een protozoa parasiet die zich verspreidt d.m.v. spores. Ze worden voornamelijk uitgescheiden via de urine van het konijn en worden terug opgenomen door voedsel dat in contact is geweest met deze besmette urine. Ook kan er besmetting plaatsvinden via de placenta, waardoor het wordt overgedragen van de moeder op de jongen.

Eenmaal dat de spores zijn opgenomen nestelen deze zich in de lichaamscellen van het konijn. Bij een gezond konijn blijft het hierbij en ontstaat er een latente fase; de spores komen in een ruststadium. Echter, wanneer de weerstand van het konijn daalt (bij bijvoorbeeld ziekte of stress), worden de spores actief en gaan zich snel vermenigvuldigen en verspreiden doorheen het lichaam. Het lichaam reageert op de snelle vermeerdering d.m.v. een ontstekingsreactie.
De spores nestelen zich het liefst in zenuwweefsel en de nieren. Door innesteling op deze locaties en de ontstekingsreactie, ontstaan typische symptomen:

  • In de hersenen: scheefgehouden kop, rollen om de lengte as van hun lichaam, epilepsie-achtige aanvallen en nystagmus (ritmisch heen en weer bewegen van de oogbol).
  • Ter hoogte van de ogen: vertroebeling van de lens (cataract), wolkvormige verdikkingen in de voorste oogkamer of een verdikking in het oog.
  • Ter hoogte van de poten: slepen met de achterpoten of verlammingsverschijnselen.
  • Ter hoogte van de blaas: urine-incontinentie met als gevolg urinebrand (huidontsteking t.h.v. geslachtsapparaat en achterpoten door continu lekken van urine).
  • Ter hoogte van de nieren: nierfalen (te herkennen aan veel drinken en veel plassen).

Deze symptomen hoeven niet allemaal tegelijkertijd aanwezig te zijn. In zeldzame gevallen kan ook alleen vermagering optreden, zonder uiting van de typische symptomen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een ontwormingsmiddel gericht tegen deze protozoa, injecties om de zwellingen door de ontstekingsreactie tegen te gaan en vitamine B ter ondersteuning van de zenuwen.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum