Ziekten & aandoeningen

Blaasproblemen

Blaasproblemen komen relatief vaak voor bij konijnen en cavia's. De oorzaken lopen sterk uiteen, bijvoorbeeld bacteriële infecties of E. cuniculi. Maar ook een overdaad aan calcium of vitamine C kan zorgen voor blaasproblemen.

  • Calcium

Konijnen en cavia’s hebben beide een zeer efficiënte calciumopname ter hoogte van hun spijsverteringsstelsel. Het gedeelte aan calcium dat niet gebruikt wordt, wordt via de nieren uitgescheiden in de urine. Wanneer deze diersoorten via de voeding te veel calcium binnenkrijgen (bijvoorbeeld hooi van luzerne of klaver, witlof, spinazie, koolraap en/of Chinese kool) ontstaat er een overdaad in de urine wat kan leiden tot blaasgeruis en/of blaasstenen. Dit kan voor irritatie van de blaaswand zorgen en ter gevolg voor een blaasontsteking.
De dieren gaan vaker kleine beetjes plassen, pijn vertonen bij het plassen of helemaal niet meer kunnen plassen doordat de urinebuis verstopt zit met gruis/stenen. Bij een verstopping kan het dier uiteindelijk sloom worden en in shock raken, dit is dus een spoedgeval!

  • Vitamine C

Ook een te veel aan vitamine C in de voeding kan voor kristallen in de urine zorgen, dit is vooral van belang bij cavia’s die vaak gesupplementeerd worden met dit vitamine omdat zij zelf niet instaat zijn deze aan te maken. Wanneer er dus te veel vitamine C bijgegeven wordt, kunnen er blaasproblemen ontstaan.

Diagnose

Indien er geen sprake is van verstopping van de urinebuis, is het advies om urine op te vangen van het dier. Als dit niet lukt kunt u bellen naar de praktijk voor handige tips om dit toch mogelijk te maken. De urine wordt gebruikt in een urineonderzoek om na te gaan of er sprake is van een blaasontsteking en ook om te kijken of er kristallen aanwezig zijn.

Behandeling

De behandeling verschilt naargelang de oorzaak van het probleem. Bij E. cuniculi besmettingen of een bacteriële infectie moet de behandeling gericht zijn op bestrijding van deze pathogenen en ondersteuning van het dier. Bij een overschot aan vitamine C of calcium is een aanpassing in het dieet noodzakelijk. Denk hierbij aan meer hooi en groenten laag in calcium (bijvoorbeeld andijvie, paprika, radijs, snijbiet en wortelen) en minder biks.

Disclaimer | Algemene voorwaarden 
© Dierenartsenpraktijk Beltrum